Registre de resolucions judicials de la Cort del Batlle, 1584. (AMLLA. Fons Cúria del Batlle. Reg.0010139)
La IX Beca de Recerca Esteve Fa s’ha atorgat a l’historiador Lluís Sales i Favà
Llagostera i el conflictiu segle XV
Amb el projecte titulat Proposta d’estudi sobre la conflictivitat local a partir de la documentació de la cort jurisdiccional custodiada a l’Arxiu Històric de Girona (secció notarial de Caldes-Llagostera), Lluís Sales i Favà vol estudiar les es formes i els tipus de conflictes a la localitat, així com els actors que hi estaven implicats.
A partir de dos llibres que contenen els registres emesos per la Cort del Batlle, la cort de justícia local, a les darreries del segle XV es podrà descriure les formes de vida dels pagesos, vilatans, clergues i membres de la baixa noblesa a Llagostera. El treball de recerca tindrà interès local i a la vegada l’estudi estarà en línia amb la recerca acadèmica actual sobre la jurisdicció a la baixa edat mitjana.
La documentació que s’emprarà és inèdita, no ha esta mai utilitzada pels investigadors.
Segons les bases de la convocatòria de la beca, el treball ha d’estar acabat el gener del 2023, amb la qual cosa esperem poder tenir una nova publicació de la col·lecció Beca Esteve Fa.
Aquest estudi s’emmarca en les recerques en curs de Lluís Sales i Favà, que en els darrers anys s’ha especialitzat en l’estudi del material contenciós emès per les corts d’abast local a la baixa edat mitjana, en concret a les darreries del segle XV, període pel qual l’Arxiu Històric de Girona conserva una sèrie de manuals de la cort que operava, específicament, a Llagostera i pels llagosterencs.
Estava regida pels oficials a les ordres del llinatge dels Cruïlles, que en aquell moment ostentaven el títol de barons de Llagostera. Cal dir que els dos registres que pretén estudiar són materials completament inèdits, que no han estat encara explorats pels investigadors. El primer dels registres conté actes emeses entre el novembre de 1463 i l’octubre de 1472, mentre que el segon s’estén entre el juliol de 1480 i el desembre de 1481.
En els volum s’hi troben declaracions fetes davant del jutge local per part dels particulars o de representants d’institucions i senyories, i també acords entre particulars instats pel jutge o bé per àrbitres mediadors. A més, fruit de l’autoritat del jutge, també s’hi van registrar pregons que recollien les ordres donades al conjunt de la comunitat o bé a individus i famílies en concret. També hi trobem inventaris dels béns de masos o de cases de la vila que eren confeccionats per a promoure embargament definitius.
Al llarg d’una dècada veritablement conflictiva – recordem que la Guerra Civil catalana s’estengué precisament entre 1462 i 1472 – el registre permet d’observar els litigis més greus o bé més complexos en els quals es van veure implicats els llagosterencs. Aquests litigis eren de caràcter econòmic, pertanyien al camp del dret familiar o d’herències, eren de caràcter predial (ocupacions de terres, trencament de camins), o de naturalesa penal (delictes sexuals, nafres, homicidis, assassinats).
Els registres de la Cort del Batlle normalment s’han conservat amb la documentació notarial, ja que el notari era a l’hora l’escrivà de la Cort, amb tot a l’Arxiu Municipal de Llagostera es conserven dos d’aquets registres un de l’any 1584 i l’altre del 1753.