La beca es va crear l’any 1997 i es va dedicar a Esteve Fa Tolsanas. Té per objectiu la promoció de la recerca en els camps de les humanitats i de les ciències socials en l’àmbit de Llagostera. La convoca bianualment l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Llagostera, a través de l’Arxiu Municipal.

Els treballs guanyadors es publiquen a la Col·lecció Beca Esteve Fa Tolsanas

Esteve Fa Tolsanas
Esteve Fa Tolsanas va néixer a Llançà el 30 d’agost de 1925 i va morir a Llagostera l’11 de març de 1997. Va ser un home inquiet, autodidacta, amb un gran coneixement de l’entorn i amb una gran capacitat d’encomanar el seu entusiasme per tot el que es referia a Llagostera. Això el va portar a establir contacte amb molta gent, des d’estudiants a professors universitaris i erudits locals.
A l’Esteve Fa se li reconeix la tasca realitzada per a la recuperació i difusió del patrimoni, va ser un autèntic instigador cultural, gràcies al seu mestratge molts llagosterencs varen prendre consciència de la importància del patrimoni cultural i de la necessitat de protegir-lo.

Convocada la IX Beca Esteve Fa – 2021

Consulta les bases aquí

 

Els projectes guanyadors en les diferents edicions de la Beca han estat:

1998 – Llagostera segons els seus cadastres (1716-1819). Les estructures socioeconòmiques del municipi en el segle XVIII de Carles Turon
2000 – Episodis de la història de Llagostera. Segles XVI-XVII de Josep Cantó i Antoni Mascort
2002 – Suro, carracs i taps. Llagostera, 1753-1934 de Joaquim Alvarado
2004 – El jaciment arqueològic de can Vidal: Un lloc d’ocupació dels grups de caçadors – recol·lectors nòmades del paleolític superior inicial a Llagostera ( el Gironès). Estudi dels materials i assaig d’enquadrament en el context de les indústries aurinyancianes de Catalunya de David Ortega i Cobos. (renunciat)
2006 – La torre dels Moros. El veïnat de Panedes de Llagostera entre els segles III – XIII de Cristina Masvidal
2008 – Viure i sobreviure a la Llagostera medieval de Xavier Soldevila
2011- Temps de guerra i repressió. Llagostera 1936-1943 de Jordi Bohigas i Maynegre
2014 – La recerca arqueològica a Llagostera: de mossèn Josep Gelabert al Centre d’Estudis de Llagostera (1900-1972) de Francesc Aicart Hereu

2021 – Conflictes d’abans i ara. La Cort de Justícia de Llagostera a finals del s. XV de Lluís Salas Favà