La visita de la Verge de Fàtima
L’any 1950, amb motiu de la celebració de l’any sant, l’església va organitzar un important pelegrinatge de la imatge de la Mare de Déu de Fàtima que la portà a recórrer moltes poblacions de Catalunya.
A Llagostera la imatge va arriar el diumenge 1 d’abril de 1951 procedent de Cassà. Una comitiva d’autoritats i veïns la va anar a rebre al límit del terme, sobre el pont de la riera Verneda i durant quatre dies entre misses, processons, rosaris, ofrenes i benediccions, el poble va viure una autèntica festa.
Molt abans de la data assenyalada els veïns s’havien organitzat per carrers per a dissenyar i elaborar les decoracions. Es reunien els vespres per confeccionar roses blanques i blaves, coloms de paper, garlandes, estendards amb simbologia mariana …. Del bosc es van portar arbusts, pins i ginebrons per fer-ne arcs triomfals que van servir per decorar les places i els carrers de la vila juntament amb taulons emblanquinats, parterres, testos amb flors i, en definitiva, ornaments florals de tot tipus
El dia 1 d’abril Llagostera s’havia convertit en un magnífic jardí. Va ser un esdeveniment tant gran que la fisonomia del poble va canviar totalment i per primera vegada des del final de la guera la grisor quotidiana va quedar oblidada per una imatge més alegre, participativa i de vius colors.
Múltiples exemples dels esforços i enginy dels veïns en el disseny de les decoracions els tenim representats en els amplis reportatges fotogràfics de la visita de la Mare de Déu de Fàtima existents a l’arxiu municipal.
Per saber-ne més lleigeix els reportatges de l’època: