El 1966 Josep Vilà Soteras va encarregar al fotògraf Ricard Solà el retoc d’una antiga fotografia, segurament per motius publicitaris.
En aquests dos negatius positivats es pot apreciar el procés de la doble transformació d’un antic camió. En primer lloc se li dibuixa un rètol al sostre amb el nom de M, Vila Llagostera i es tapa el fons del negatiu per obtenir una imatge nitida del camió. En un segon proces és canvia el nom de “Fca. de gaseosas y sifones” i s’escriu a sobre “Fca. de lejias y jabones “.
Efectivament la primera activitat de Manuel Vila al arribar a Llagostera l’any 1909 des de Sabadell va ser establir una fàbrica de gasoses i sifons que anys més tard va passar a ser lleixius i sabons. Estava ubicada al carrer Ferrer, darrera la casa familiar de la plaça Catalunya.
La manipulació de la fotografia d’aquest camió, que els anys 1960 ja era un vehicle antic, permet atorgar al negoci dels Vila una major solera ja que situa l’empresa a finals del s. XIX.
Contràriament a la idea que una foto és inequívocament verídica, el retoc fotogràfic és tan antic com la mateixa fotografia. S’ha fet servir per a enganyar o persuadir els espectadors, o per millorar la narració perquè sovint, fins i tot canvis subtils i discrets, poden tenir un profund impacte en la forma en què s’interpreta o jutja una imatge.
Avui amb eines com l’editor d’Adobe Photoshop se’ns fa difícil pensar que el mateix resultat s’obtenia amb llapis, gouache o tinta.