Goigs a Sant Feliu i a Santa Seclina per l’implorar la protecció del cel, a Sant Ampèlit per intercedir en temps de sequera, a Sant Llorenç i Sant Grau per servar salut i vida i per guarir tots els malts. Sembla que els nostres sants és el que ens cal en aquetes temps de interminable pandèmia i daltabaix climàtic.
Els gogis són cançons populars de caràcter poètic i normalment narratiu que es canten col·lectivament, en el marc d’un acte religiós de cert relleu, com ara una missa de festa major, un aplec, una processó, etc. Es tracta d’un poema de diverses estrofes i de versos, Consta d’una entrada o tornada inicial amb rima encadenada o encreuada, seguida de diverses cobles o estrofes. Per últim hi ha una quarteta -també anomenada tornada- que finalitza el goig i que rima amb els dos darrers versos de l’entrada. Antigament solien ser anònimes.
Poden estar dedicades a enaltir les virtuts de la Mare de Déu, Crist, o els sants; o de vegades també a una imatge concreta, i a l’explicació de la història de la troballa d’aquella imatge o de la vida d’un sant. Una de les funcions principals dels goigs és la petició del favor de Déu per a malvestats o malalties concretes. La sequera i les epidèmies eren les adversitats principals per als nostres avantpassats. Però també són motiu de pregària per a advocacions concretes altres plagues (com ara les xinxes) o patiments (per exemple, el part, el mal de queixal o el mal de coll).
Goigs del gloriós màrtir Sant Feliu benerat en l’església parroquial de Llagostera (1947)
Goigs en honor de Santa Seculina. Patrona del Poble de Santa Seculina (1940-1952)
Goigs de Sant Ampèlit. Anacoreta i confessor. Patró del veïnat de Panedes(1921)
Goigs de Nostra Senyora de Caldes (1920-1930)
Donació Sebastià Gispert
Goigs del Martir Gloriós Sant Llorenç (1952)
Donació família Xirgu
Goigs de Santa Inés Romana Verge i màrtir patrona de les aspirants del bisbat de Girona (1930-1952)
Donació Josep Puig Rodó
Per saber-ne més: